Af Selskabsadvokaterne
En lejer af et erhvervslejemål har ret til at lade en anden lejer inden for samme branche fortsætte erhvervslejeforholdet på uændrede lejevilkår – også kaldet en afståelsesret, medmindre udlejer har vægtige grunde, herunder den indtrædende lejers økonomi eller branchekendskab, til at modsætte sig afståelsen.
Erhvervslejelovens regler om afståelse er dog fravigelige, og lejer kan f.eks. i erhvervslejekontrakten give afkald på sin afståelsesret, hvilket ikke er ualmindeligt. Det er derfor altid vigtigt at forholde sig til både erhvervslejekontrakten og erhvervslejeloven for at kende sin retsstilling i forbindelse med en afståelse.
Hvad er dine rettigheder
I følge erhvervslejelovens § 55 har en lejer af et erhvervslejemål ret til at afstå erhvervslejemålet under visse nærmere bestemte forudsætninger.
Man kan dog fravige erhvervslejelovens § 55 ved aftale, hvilket ofte sker i erhvervslejekontrakten. Lejeren eller udlejer kan derfor i erhvervslejekontrakten give afkald på sine rettigheder eller være tillagt yderligere rettigheder.
Det er derfor altid er væsentligt at gennemgå erhvervslejekontrakten i forbindelse med en afståelse af et erhvervslejemål uanset om man er indtrædende lejer, udtrædende lejer eller udlejer.
Det må tillige ofte anbefales at der både udarbejdes en afståelsesaftale/købsaftale vedrørende det erhvervslejemål (den virksomhed) der afstås samt en allonge til den eksisterende erhvervslejekontrakt i forbindelse med afståelsen.
Hvilke forhold er vigtige
Når der skal ske afståelse af et erhvervslejemål er det vigtigt at forholde sig til følgende punkter:
Hvis du står over for en afståelse - uanset om du er indtrædende lejer, udtrædende lejer eller udlejer - kan vi hjælpe dig og/eller din virksomhed med at få sikkerhed for dine rettigheder og pligter i forbindelse med en eventuel afståelse af et erhvervslejemål, herunder oplyse dig om mulige faldgruber, og vi står altid til rådighed for en uformel og uforpligtende drøftelse af dine ønsker, behov og muligheder.