Anpartsselskab

Et anpartsselskab (ApS) svarer stort set til et A/S, idet selskabsformen dog er en anelse mindre reguleret end et aktieselskab.

Et ApS er som selskab i sig selv undergivet en detaljeret regulering i anpartsselskabsloven og årsregnskabsloven mv. Ved et ApS kan ejerne fuldt ud bestemme, om ledelsen af selskabet både skal bestå af en bestyrelse og en direktion, eller om man alene ønsker et ledelsesorgan.

Registrering

Et ApS skal registreres hos Erhvervsstyrelsen. Et ApS stiftes (opstartes) i henhold til et stiftelsesdokument som underskrives af stifterne (ejerne).

Kapitalkrav

Et ApS skal have en anpartskapital på mindst DKK 50.000.

Hæftelse og retssubjektivitet

Et ApS er et selvstændigt retssubjekt og driver sin virksomhed med en særskilt formue, som er adskilt fra deltagernes øvrige formue. Det er kun selskabet (ApS'et), der hæfter for virksomhedens forpligtelser. Deltagerne har "begrænset hæftelse", således at deltagerens tab ved virksomhedens eventuelle konkurs ikke kan overstige det beløb, for hvilket beløb respektive deltagere har tegnet eller købt anparter, medmindre pågældende deltagere har kautioneret for selskabet eller via deres adfærd har pådraget sig ansvar efter de erstatningsretlige regler. Tandplejere hæfter i henhold til anden lovgivning for "egen adfærd".

Ledelse

I et ApS kan ejerne fuldt ud bestemme om ledelsen af selskabet både skal bestå af en bestyrelse og en direktion, eller om man alene ønsker et ledelsesorgan.

Flere ejere

Hvis der er flere ejere af et ApS, bør der altid indgås en ejeraftale (anpartshaveroverenskomst), der indeholder bestemmelser om f.eks. navn, formål, hjemsted, kapitalforhold, optagelse af nye medejere, salg og forkøbsret, bestyrelse, direktion, revisor samt i øvrigt regulerer anpartshavernes indbyrdes forhold.

 

Sådan forbereder du dig på at få besøg af Arbejdstilsynet

Som udgangspunkt får man ikke besked på forhånd, når Arbejdstilsynet vælger at aflægge en virksomhed ...»

Må man kalde sin arbejdsgiver ”inkompetent, doven, nasser og tyveknægt”?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Kunne en kvindelig tobaksmedarbejder med over 10 års anciennitet berettiget ...»