Kreditorrådgivning

Kreditorrådgivning

Læs mere
Virksomhed i økonomiske problemer

Virksomhed i økonomiske problemer

Læs mere
Tvangsopløsning og genoptagelse

Tvangsopløsning og genoptagelse

Læs mere
Konkurskarantæne

Konkurskarantæne

Læs mere
Konkursordenen

Konkursordenen

Læs mere
Forrige
Næste

Ny kendelse fra Højesteret: Nu har ikke-registrerede medlemmer af en ledelse pligt til at udlevere oplysninger til kurator

Af advokat Kevin Kristensen og advokat Morten Hammer

Den 5. februar 2025 afsagde Højesteret en principiel kendelse i sagen BS-14920/2024-HJR.

Den handlede om en kurators muligheder for at opnå adgang til informationer om det konkursramte selskab fra selskabets ikke-registrerede ledelsesmedlemmer.

Ifølge kendelsen har en person, som udøver ledelsesbeføjelser i en virksomhed, fremover pligt til at udlevere oplysninger og regnskabsmateriale til kurator i konkursboet, også selvom denne person ikke er registreret i ledelsen i Erhvervsstyrelsens register (CVR).

Der har tidligere været uklart, hvorvidt disse forpligtelser for ledelsesmedlemmerne i en konkursramt virksomhed også gælder for personer, der reelt har varetaget hvervet som ledelsesmedlem, men ikke har været registreret som sådan – såkaldte stråmandskonstruktioner.

Sagen og kendelsen – helt kort

I sagen skulle Højesteret tage stilling til, hvorvidt forpligtelsen efter konkursloven om udlevering af boets aktiver, forretningspapirer og -materiale, der er i konkursboets besiddelse, også kunne udvides til at gælde for personer, der står for den reelle ledelse, eller har ledelsesmæssige beføjelser, på trods af at personen ikke er registreret som ledelsesmedlem i Erhvervsstyrelsens register (CVR).

I sagen havde skifteretten taget et selskab under konkursbehandling, og kurator havde indkaldt personen A til at afgive forklaring om selskabets forhold.  Under forklaringen ønskede kurator at opnå adgang til A’s telefon og dermed de e-mailkonti, selskabet havde anvendt. Det var A ikke indstillet på. Kurator begrundede sit ønske med, at A – efter kurators opfattelse - havde været selskabets reelle direktør, blandt andet fordi A som den eneste havde fuldmagt til at disponere over selskabets bankkonto, og fordi selskabets registrerede direktør havde bekræftet over for kurator, at A var den reelle direktør.

Skifteretten vurderede, at anvendelsesområdet for konkursloven ikke kunne udvides ud over bestemmelsens ordlyd til også at omfatte personer, der ikke var registrerede som ledelse.  Skifteretten nægtede således at pålægge A at udlevere oplysningerne til kurator.

 Kurator kærede herefter skifterettens kendelse til landsretten, der – ligesom skifteretten – fandt det betænkeligt at udstrække bestemmelsen. Landsretten nægtede således også at pålægge A at udlevere oplysningerne til kurator.

Spørgsmålet blev herefter indbragt for Højesteret, der - efter en fortolkning af ordlyden af konkurslovens § 105, stk. 1 og lovforarbejderne til bestemmelse - fandt, at den pågældende er eller har været registreret som medlem af direktionen (eller bestyrelsen). Højesteret fandt, at det var tilstrækkeligt, at den pågældende reelt har varetaget opgaver, som sædvanligvis påhviler en direktør eller bestyrelsen. Derved fandt konkursloven anvendelse på A.

Kendelsen er det første trykte retspraksis på, at bestemmelsen ikke blot finder anvendelse på den registrerede ledelse, men også på personer, som ikke har været registreret ledelsesmedlemmer, hvis den pågældende har varetaget opgaver, som sædvanligvis påhviler en direktør eller bestyrelsen.

Hvad er forpligtelserne for ledelsesmedlemmerne i en konkursramt virksomhed over for kurator?

Under en konkursbehandling skal skyldneren meddele skifteretten og bostyret, altså kurator, alle fornødne oplysninger til behandlingen af boet. Er skyldneren et selskab (ApS eller A/S), en forening eller anden organisation, anvendes reglen også på medlemmerne af direktionen eller bestyrelsen mv., på revisor samt på personer, der tidligere har haft disse hverv, det vil sige tidligere ledelsesmedlemmer.

Opfylder vedkommende ikke disse pligter, har skifteretten mulighed for - på samme måde som overfor modvillige vidner – at udstede bøder, tage vidnet i forvaring med videre.

Udover det, kan skifteretten kan sætte kurator i besiddelse af boets aktiver, forretningspapirer og -materiale, der er i skyldnerens besiddelse.

Selskabsadvokaterne bemærker

Som Højesterets afgørelse viser er det afgørende for hvilke forpligtelser, man som ledelsesmedlem har over for kurator, ikke hvorvidt man er formelt registreret i Erhvervsstyrelsens it-system. Det afgørende er de reelle forhold, det vil sige, hvorvidt man – uanset registrering i Erhvervsstyrelsens it-system – reelt har varetaget og udøvet ledelsesmæssige beføjelser i en konkursramt virksomhed.

Kontakt Selskabsadvokaterne

Har du – i dit virke som registreret eller reel ledelse i en konkursramt virksomhed – modtaget henvendelse fra kurator, er det vigtigt, at du er bekendt med dine forpligtelser, herunder hvor langt denne forpligtelser strækker sig.

Hos Selskabsadvokaterne har vi mange års indgående erfaring med hele det insolvensretlige område, og du er meget velkommen til at kontakte os på tlf. (+) 45 23 00 10 eller via mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk

 

Morten Hammer

Senioradvokat

45 23 00 10
eller vi kan kontakte dig senere
Ring mig op

Kevin Mathas Kristensen

Advokat

45 23 00 10
eller vi kan kontakte dig senere
Ring mig op

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Ny kendelse fra Højesteret: Nu har ikke-registrerede medlemmer af en ledelse pligt til at udlevere oplysninger til kurator

Af advokat Kevin Kristensen og advokat Morten Hammer Den 5. februar 2025 afsagde Højesteret en principiel ...»

Fordringsprøvelse

Af Selskabsadvokaterne Når et selskab tages under konkursbehandling skal alle, der har penge til gode ...»

Skyldner

Skyldner En skyldner er betegnelsen for en person eller en virksomhed, der skylder en anden virksomhed ...»

Fordringshaver

Fordringshaver En fordringshaver er en person eller en virksomhed, der har et økonomisk retskrav hos ...»

Selskabsadvokaterne