Tilsyn med databehandler

Tilsyn med databehandler

Læs mere her
GDPR - Sådan kommer du i gang

GDPR - Sådan kommer du i gang

Læs mere her
Forrige
Næste

GDPR – Sådan kommer du i gang

Der er næppe nogen i Danmark, der ikke har hørt om GDPR, siden persondataforordningen trådte i kraft den 25. maj 2018.

Der er efterhånden skrevet mange værker om, hvad ”GDPR” og ”persondataforordningen” er, og sågar en del guides til, hvordan en virksomhed bliver compliant.

Trods dette, er der fortsat mange danske virksomheder, der ikke har fået sat gang i compliance-arbejdet. Det har formentlig noget at gøre med, at persondata er uhåndgribeligt for mange. Derudover har konkret lovgivning og vejledning været længe undervejs.

Hos SelskabsAdvokaterne vil vi gerne gøre persondata håndgribeligt for vores klienter. Så er du en af de mange danske virksomhedsejere, der endnu ikke er kommet helt i mål med persondataforordningen, kan du med fordel læse videre.

Hvad er GDPR?

GDPR står for the General Data Protection Regulation, hvilket på dansk hedder persondataforordningen. Reglerne er en videreudvikling og stramning af databeskyttelsesdirektivet, som har været gældende siden 1995.

Formålet med reglerne er at sikre, at vi alle bliver bedre til at passe på vores egne og andres personoplysninger. Helt konkret er formålet, at den dataansvarsliges behandling af personoplysninger bliver tydelig og transparent, så du som privatperson kan få indsigt i, hvilke oplysninger den dataansvarlige har om dig, hvad den dataansvarlige oplysningerne til og hvilke rettigheder du har i den forbindelse.

Hvad er personoplysninger?

Forordningens definition er tungt formuleret, men grundlæggende er persondata alle former for oplysninger, der er ”personhenførbare”. Det vil sige, at hvis oplysningerne enten alene eller i kombination med yderligere oplysninger kan lede til, at du kan identificere en person fysisk person, så er oplysningerne personoplysninger. Du kan læse mere om begrebet personoplysninger her.

Læg dog mærke til, at det ”kun” er fysiske personer, der er omfattet af forordningen. Juridiske personer, eksempelvis virksomheder, er derfor ikke omfattet af forordningen, hvorimod medarbejderne og de fysiske ejere af virksomhederne er omfattet af forordningen.

Alle virksomheder behandler personoplysninger

Det er tæt på umuligt, at drive en virksomhed i Danmark, uden at behandle personoplysninger. Der er naturligvis altid undtagelser og særtilfælde, men fordi begrebet personoplysninger favner bredt, behandler alle danske virksomheder personoplysninger på den ene eller anden måde. Har du medarbejdere i din virksomhed, har du personoplysninger om dine medarbejdere. Har du samarbejdspartnere, har du personoplysninger om din samarbejdspartnere eller medarbejderne i dine samarbejdspartneres virksomheder. Har du private kunder, har du personoplysninger om disse. Har du erhvervskunder, har du personoplysninger om medarbejderne i dine kunders virksomhed. Det er derfor svært at forestille sig en virksomhed, der ikke behandler personoplysninger på den ene eller anden måde.

Jeg vil gerne i gang – hvad nu?

Der findes så mange kilder til viden om persondataforordningen, at det kan blive svært at overskue, hvordan du kommer i gang.

Baseret på vores erfaringer, er det nødvendigt at du skaber dig et overblik over de personoplysninger du behandler, inden du arbejder videre.

Vi anbefaler derfor, at du begynder dit projekt med at lave en fortegnelse over alle de personoplysninger, du behandler.

Heri skal du tage stilling, til, hvilke kategorier af personer du indsamler oplysninger om, hvilket kategorier af oplysninger du behandler, formålet med din behandling, hjemlen til din behandling, hvem du deler oplysningerne med, om oplysningerne sendes til usikre tredjelande, hvornår oplysningerne skal slettes samt en generel beskrivelse af de tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger du har vedtaget. Derudover skal fortegnelsen altid indeholde navn på og kontaktoplysninger for din virksomhed.

Det kan lyde uoverskueligt, men med de rigtige værktøjer og lidt rådgivning, kan du gøre processen noget lettere.

Der findes mange værktøjer til at lave en fortegnelse på internettet, men ofte kan en et simpelt Excel-ark være tiltrækkeligt. Derfor har vi lavet en simpel skabelon til en fortegnelse, som vi gerne sender til dig uden betaling, hvis du kontakter os. Har du brug for yderligere vejledning til at udfylde fortegnelsen, kan du læse videre i Datatilsynets vejledning, eller kontakte os for videre rådgivning.

Når du har udfyldt fortegnelse, er du klar til at gå videre til det næste skridt.

Stadig i tvivl?

Hos SelskabsAdvokaterne ApS er vi specialister i håndtering af personoplysninger, herunder hvordan din virksomhed opfylder GDPR-reglerne. Hvis du har brug for hjælp til at komme i gang, er du er altid velkommen til at kontakte os for en uformel drøftelse omkring GDPR i din virksomhed. Vi kan kontaktes på tlf. 45 23 00 10 eller mailadressen: advokat@selskabsadvokaterne.dk

Michella Friis Grome

Advokat

45 23 00 10
eller jeg kan kontakte dig senere
Ring mig op

Stephan Margaard Svendsen

Advokatfuldmægtig

45 23 00 10
eller jeg kan kontakte dig senere
Ring mig op

Hvad er personoplysninger

Hvad er personoplysninger? For at kunne arbejde effektivt med GDPR, er det nødvendigt at forstå grundbegreberne ...»

GDPR – Sådan kommer du i gang

Der er næppe nogen i Danmark, der ikke har hørt om GDPR, siden persondataforordningen trådte i kraft ...»

Sommerhusudlejning

Sommerhusudlejning Det kan være profitabelt at leje sit sommerhus ud, da det danske sommerhusmarked ...»

Ejerleder

Ejerleder En ejerleder er en ejer af en virksomhed som samtidig er lederen i virksomheden - typisk som ...»

Konkurskarantæne - forretningsførelse var groft uforsvarlig

HØJESTERETS KENDELSEafsagt onsdag den 24. april 2019Sag 90/2018(1. afdeling)A(advokat Georg Meyer, beskikket)modkurator ...»

Konkurskarantæne pålagt likvidator på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse

HØJESTERETS KENDELSEafsagt onsdag den 24. april 2019Sag 89/2018(1. afdeling)A(advokat Georg Meyer, beskikket)modkurator ...»

Vi er medlemmer af
Error loading MacroEngine script (file: )