Af Selskabsadvokaterne
Andelsboliger adskiller sig fra den typiske ejerbolig. Som andelshaver køber du dig ind i et fællesskab hvor andelshaverne sammen ejer en ejendom. Den enkelte andelshaver køber en eksklusiv brugsret til en af foreningens boliger. Andelshaveren ejer derved ikke hele boligen, men blot en andel af foreningens boliger.
Når du køber en andelsbolig, bliver du automatisk medlem af andelsboligforeningen, og du opnår ret til at bo i en af foreningens andelsboliger. Som medlem af andelsboligforeningen er du underlagt foreningens vedtægter, som er de regler, der er vedtaget på generalforsamlingen. Du skal derfor gøre dig bekendt med foreningens vedtægter og husorden inden du træffer beslutning om at købe en andelsbolig. I vedtægterne står der blandt andet hvordan du hæfter, hvilke vedligeholdelsesudgifter du skal afholde, og om fremleje er tilladt.
1 – Du skal undersøge om andelsboligforeningen har en sund økonomi
Når du køber en andelsbolig, køber du dig ind i andelsboligforeningen, og det er derfor vigtigt at undersøge andelsboligforeningens økonomi forinden. Ved en gennemgang af foreningens regnskaber, budgetter, vedligeholdelsesplan og seneste generalforsamlingsreferater kan du skabe dig et overblik over om foreningen har en sund økonomi, og om der venter nogle store vedligeholdelsesopgaver i fremtiden. Hvis andelsboligforeningen ikke har sparet op til f.eks. en kommende tagudskiftning, vil andelshaverne ud over boligafgiften skulle betale et månedligt tillæg til et fælleslån, og den månedlige opkrævning vil således forøges.
2 – Du bør undersøge dine finansieringsmuligheder
Det er ikke muligt at optage et realkreditlån, hvis du skal låne penge til køb af en andelsbolig. Dette skyldes, at du ikke køber selve boligen, men køber dig ind i fællesskabet, hvor du opnår brugsret til en bolig. Du vil derfor typisk være nødsaget til at finansiere købet med et banklån, hvilket er dyrere end et realkreditlån.
Andelsboligforeningen kan derimod godt optage realkreditlån til finansiering af ejendommen og eventuelle fremtidige byggesager.
3 – Du skal være opmærksom på, at der er en maksimalpris for andelsboligen
Andelsboligens værdi er styret af andelskronen. På den årlige generalforsamlingen vil foreningens seneste årsregnskab blive fremlagt, og andelshaverne tager stilling til fastsættelsen af andelskronen. Når du skal sælge din andelsbolig er der dermed en maksimal pris, du kan få for andelsboligen. Hvis du har fået lavet forbedringer af andelsboligen, er det muligt at få lagt værdien oven i andelskronen. Det vil typisk være en vurderingsmand der fastsætter forbedringsværdien, og bestyrelsen der efterfølgende godkender denne.
4 – Du bør undersøge hvilke vedligeholdelsesudgifter du skal afholde
I foreningens vedtægter fremgår det, hvilke vedligeholdelsesudgifter andelshaveren selv skal afholde og hvilke vedligeholdelsesudgifter foreningen betaler i fællesskab. Typisk vil andelshaveren selv skulle betale for den indvendige vedligeholdelse inde i boligen, mens foreningen vil betale for den udvendige vedligeholdelse og vedligeholdelse af fællesarealer.
5 – Det er en god idé, at undersøge om fremleje er tilladt i andelsboligforeningen
Det kan være en fordel at du kan fremleje din andelsbolig ud, hvis du flytter til udlandet i en midlertidig periode eller ønsker at flytte sammen med kæresten. Det er dog meget forskelligt om fremleje er tilladt, og det er foreningens vedtægter der er bestemmende for, om fremleje er muligt. Hvis du har brug for fleksibiliteten ved at kunne fremleje, bør du undersøge om dette er muligt, inden du køber andelsboligen.
Vores bistand
Hos SelskabsAdvokaterne er vi specialister i foreningsret og har mange års erfaring med at rådgive andelshavere og andelsboligforeninger. Vi kan bl.a. bistå med vedtægtsfortolkning, udarbejdelse af nye vedtægter, forslag til generalforsamlingen, håndtering af byggesager, tvister omkring fremleje, eksklusionssager eller hjælpe andelsboligforeningen med at udarbejde en erhvervslejekontrakt. Har du/I brug for rådgivning, er du/I meget velkommen til at kontakte os på tlf. 45 23 00 10 eller per e-mail, advokat@selskabsadvokaterne.dk