Tjekliste ved fratræden

Tjekliste ved fratræden

Læs mere
Medarbejdere ved virksomhedsoverdragelse

Medarbejdere ved virksomhedsoverdragelse

Læs mere
Masseafskedigelse af medarbejdere

Masseafskedigelse af medarbejdere

Læs mere
Opsigelse efter 120 sygedages reglen

Opsigelse efter 120 sygedages reglen

Læs mere her
Forrige
Næste

Var opsigelse af tillidsrepræsentant begrundet i ”tvingende årsager”?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat

Da en kommunalt ansat byggetekniker, som også var valgt som tillidsrepræsentant, blev opsagt, endte sagen for en faglig voldgift, idet den opsagte medarbejders fagforening, Teknisk Landsforbund, var af den opfattelse, at opsigelsen ikke var sagligt begrundet.

Teknisk Landsforbund nedlagde på den baggrund påstand om, at kommunen skulle betale en godtgørelse til den opsagte tillidsrepræsentant, svarende til 18 måneders løn.

Den faglige voldgift afgjorde sagen den 28. maj 2025.

Begrundelsen for opsigelsen

Da tillidsrepræsentant blev opsagt, havde hun været ansat i kommunen i over 15 år. Overordnet set var opsigelsen begrundet i, at der af kommunalbestyrelsen blev truffet beslutning om, at der indenfor Teknik- og Miljøforvaltningens administration, hvor tillidsrepræsentanten arbejdede, skulle gennemføres en varig besparelse på ca. 2 mio. kr., hvilket indebar, at man måtte skille sig af med 3 medarbejdere

Kommunen begrundede opsigelsen af tillidsrepræsentanten, der blev afgivet den 31. august 2023, således:

”En samlet vurdering har ført til, at det er [kommunens navn]’s opfattelse, at du er væsentligt ringere kvalificeret end de øvrige medarbejdere i forhold til de fremtidige arbejdsopgaver, hvilket skyldes dels, at den leverede kvalitet og hastighed bl.a. i behandlingen af gravetilladelser er væsentligt ringere end sammenlignelige kollegaers, og dels har du den smalleste profil indenfor dit valgområde, hvorfor der er tvingende årsager til at indstille dig til uansøgt afsked”.

Hvordan kom kommunen frem til, at det bl.a. var tillidsrepræsentanten, der skulle opsiges?

Forvaltningen havde inden udvælgelsen af hvilke medarbejdere, der skulle opsiges, truffet beslutning om, at der i den forbindelse skulle foretages en vurdering ud fra:

- hvilke medarbejdere, der bedst kunne undværes i forhold til den fremtidige opgaveløsning,  

- en vurdering af de enkelte medarbejderes faglige kvalifikationer,

- kvalitet, hurtighed og kapacitet/bredde i medarbejdernes opgaveløsning,

- personlige kvalifikationer som f.eks. engagement, omstillings- og samarbejdsevner.

I den bedømmelse af medarbejderne, som blev udført, blev tillidsrepræsentanten vurderet som lavest blandt sektionens 22 medarbejdere.

Af et referat, som blev udarbejdet inden opsigelsen af tillidsrepræsentanten fremgik det, at hun gennemgående havde en ”smal profil”, ikke var omstillingsparat og, at hun ikke evnede at løse sager med en smule kompleksitet - trods sine mange års anciennitet i stillingen.

Endvidere fremgik det, at hun generelt havde behov for støtte både fra ledelsens og kollegaernes side for at kunne klare sine opgaver, og at hun gennem flere år ikke var blevet indstillet til lønforhøjelser, fordi hendes indsats ikke understøttede dette.

Endelig fremgik det, at tillidsrepræsentanten og hendes ledelse havde haft løbende og alvorlige møder om hendes opgavevaretagelse, uden at dette havde haft nogen gavnlig effekt.

Afgørelsen fra den faglige voldgift

I afgørelsen slår den faglige voldgift indledningsvist fast, at i forbindelse med arbejdsmangel/nedskæringer tilkommer der som udgangspunkt arbejdsgiver et vidt skøn over, hvilke medarbejdere, man bedst kan undværes. Men dette udgangspunkt fraviges, når der er tale om opsigelse af en medarbejder med tillidsmandsbeskyttelse, idet i så fald påhviler det arbejdsgiver at godtgøre, at der gør sig tvingende årsager gældende, som indebærer, at tillidsrepræsentanten er så meget ringere indenfor et fælles arbejdsområde end sine kollegaer, at afgørende hensyn til driften tvinger arbejdsgiver til at beholde kollegaerne og at afskedige medarbejderen med tillidsmandsbeskyttelse.

Det forhold, at kollegaerne indenfor et fælles arbejdsområde er dygtigere, er ifølge den faglige voldgift ikke i sig selv tilstrækkelig til ved arbejdsmangel at opsige en tillidsrepræsentant, når denne er i stand til på forsvarlig vis at bestride jobbet - eventuelt med en vis oplæring.

Men ud fra de ovenfor anførte omstændigheder lagde den faglige voldgift til grund, at kommunens valg var begrundet i, at tillidsrepræsentanten var en markant ringere medarbejdere, end de medarbejdere, som efterfølgende overtog hendes arbejdsopgaver og, at det ville have været væsentligt vanskeligere at overføre arbejdsopgaver fra en hvilken som helst anden medarbejder i teamet til tillidsrepræsentanten, hvis tillidsrepræsentanten fortsat havde været en del af teamet.

Der var i øvrigt kun én medarbejder i teamet, som havde en uddannelsesmæssig baggrund, svarende til tillidsrepræsentantens. Men denne medarbejder var beskæftiget med tungt byggesagsarbejde og lovliggørelsessager, som den faglige voldgift lagde til grund, at tillidsrepræsentanten ikke var kompetent til at beskæftige sig med.

I sin afgørelse slår den faglige voldgift endelig fast, at en omplaceringspligt alene gælder i forhold til ligeartet arbejde og, at denne pligt ikke omfatter arbejde, som kun kan bestrides efter en egentlig omskoling, og at en faglært medarbejder ikke kan forlange sig omplaceret til ufaglært arbejde.

På den baggrund blev kommunen frifundet for det rejste krav om godtgørelse i anledning af opsigelsen af tillidsrepræsentanten.

Selskabsadvokaterne bemærker

Som afgørelsen viser, er det en tung bevisbyrde, som man er oppe imod som arbejdsgiver, hvis man ønsker at opsige en tillidsrepræsentant. Og er det - alt taget i betragtning - tillidsrepræsentanten, man bedst kan undvære i en arbejdsmangelssituation, er det ikke tilstrækkeligt, at man kan godtgøre, at tillidsrepræsentantens kollegaer er dygtigere end tillidsrepræsentanten, idet man i den sammenhæng skal kunne godtgøre, at tillidsrepræsentanten er en markant ringere medarbejdere end de øvrigt medarbejdere, som ellers kunne være bragt i spil i forhold til en opsigelse.

Som afgørelsen også viser, er det i en situation, hvor det ender med at blive tillidsrepræsentanten, som bliver opsagt vigtigt, at man som arbejdsgiver kan godtgøre, at hvordan man har vurderet hver enkelt medarbejder og, at den måde man har foretaget sin vurdering er velbegrundet.

Kontakt Selskabsadvokaterne

Hos Selskabsadvokaterne er vi specialister indenfor alle grene af ansættelsesretten.

Har du brug for vores bistand, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 45 23 00 10 eller via mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk.

  

  

Tina Raben Skaarup

Senioradvokat

45 23 00 10
eller vi kan kontakte dig senere
Ring mig op

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Var opsigelse af tillidsrepræsentant begrundet i ”tvingende årsager”?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Da en kommunalt ansat byggetekniker, som også var valgt som tillidsrepræsentant, ...»

Tillidsrepræsentant blev bortvist på grund af illoyal adfærd - men var det berettiget?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Det spørgsmål skulle en faglig voldgift tage stilling til i sin afgørelse ...»

Deltidsloven

Deltidsloven i Danmark er en vigtig del af ansættelsesretten, som sikrer rettigheder for lønmodtagere, ...»

Lønvilkår

Lønvilkår Lønvilkår er en samlet betegnelse for betalingsmæssige vilkår, der bliver indgået aftale om ...»

Selskabsadvokaterne