Kunde- og konkurrenceklausuler

Kunde- og konkurrenceklausuler

Læs mere
Direktørkontrakt

Direktørkontrakt

Læs mere
Forrige
Næste

Tillidsrepræsentant blev bortvist på grund af illoyal adfærd - men var det berettiget?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat

Det spørgsmål skulle en faglig voldgift tage stilling til i sin afgørelse den 7. oktober 2024.

Sagen drejede sig om en kvindelig medarbejder, som var valgt som tillidsrepræsentant og ansat som social- og sundhedshjælper. Efter et lille års ansættelse blev medarbejderen den 1. oktober 2022 bortvist med øjeblikkelig virkning af sin arbejdsgiver.

Som begrundelse for bortvisningen henviste arbejdsgiveren til, at medarbejderen angiveligt havde opfordret sine kollegaer til at melde sig syge, selvom de ikke var syge, ligesom medarbejderen skulle have fortalt sine kollegaer, at hun selv havde meldt sig syg uden at være syg.

Arbejdsgiveren henviste også til, at medarbejderen havde misligholdt sin arbejdsforpligtelse ved at gå ind hos borgere under sin nattevagt og blot tænde og slukke lyset og gå igen uden nærmere at tilse borgerne.

Den bortviste medarbejder og tillidsrepræsentant var lodret uenig i grundlaget for bortvisningen, og hendes forbund - FOA - indbragte sagen for en faglig voldgift med påstand om, at den bortviste medarbejder både skulle tilkendes en erstatning, svarende til løn i arbejdsgivers opsigelsesperiode overfor hende og en godtgørelse for uberettiget bortvisning.

Hvad gik forud?

Arbejdsgiveren baserede den del af grundlaget for bortvisningen af tillidsrepræsentanten, som drejede sig om, at hun skulle have opfordret sine kollegaer til at melde sig syge uden grund og, at hun skulle have oplyst overfor kollegaerne om, at dette også var noget, som hun praktiserede, på et udsagn herom fra en af hendes kollegaer.

Tillidsrepræsentanten bestred imidlertid ovenstående og anførte, at det, som hun havde opfordret sine kollegaer til var, at de skulle melde sig syge, hvis de var syge, og at årsagen til, at dette blev drøftet med kollegaerne var, at flere medarbejdere på virksomheden havde oplevet, at de blev truet med opsigelse, hvis de sygemeldte sig, hvilket havde medført, at medarbejderne af og til kom syge på arbejde, herunder med Corona-smitte. Flere af tillidsrepræsentantens kollager bakkede under sagen op om hendes forklaring.

Tillidsrepræsentanten forklarede også under sagen, at et almindeligt tilsyn hos en borger om natten bestod i, at man som vagt blot placerede sig i døråbningen til borgerens soveværelse og konstaterede, at borgeren sov, og at alt så ud til at være i orden med mindre, at kommunen for visse borgere havde bestemt, at der i tillæg til tilsynet også skulle løses specifikke opgaver som f.eks. bleskift. Denne fremgangsmåde bakkede flere af tillidsrepræsentantens kollegaer op omkring – herunder en ansat sygeplejerske.

Afgørelsen fra den faglige voldgift

Ud fra de modsatrettede forklaringer, der blev afgivet under sagen, fandt voldgiftsretten ikke, at arbejdsgiveren havde godtgjort, at tillidsrepræsentanten havde udtalt sig således, som man havde henvist til i forbindelse med bortvisningen af hende.

Ud fra de afgivne forklaringer om, hvordan et tilsyn kunne finde sted, når en borger alene var visiteret til et natligt tilsyn uden bestemte tillægs hjæpeydelser, kunne voldgiftsretten heller ikke finde belæg for at fastslå, at den måde, hvorpå tillidsrepræsentanten havde foretaget disse tilsyn, kunne anses som en misligholdelse af hendes arbejdsforpligtelse.

Voldgiftsretten fandt heller ikke, at de begrundelser, som var fremført for bortvisningen af tillidsrepræsentanten sagligt ville kunne have begrundet, at der skulle foreligge tvingende årsager bag en opsigelse af tillidsrepræsentanten.

Tillidsrepræsentanten fik derfor medhold både i, at hun skulle have en erstatning, svarende til lønnen i arbejdsgivers opsigelsesperiode overfor hende og i, at hun skulle tilkendes en godtgørelse.  Samlet set blev arbejdsgiver således dømt til at betale tillidsrepræsentanten godt 150.000 kr.

Selskabsadvokaterne bemærker

En bortvisning af en medarbejder er en meget alvorlig sanktion, og det er arbejdsgiver, som har bevisbyrden for, at medarbejderen har misligholdt sit ansættelsesforhold i en så væsentlig grad, at der er grundlag for at ophæve dette med øjeblikkelig virkning og bortvise medarbejderen.

Er medarbejderen ovenikøbet valgt som tillidsrepræsentant, gælder desuden et skærpet krav til begrundelsen for at skille sig af med medarbejderen, idet der skal foreligge såkaldte ”tvingende årsager”.

Inden man træffer en beslutning om at bortvise en medarbejder, anbefaler Selskabsadvokaterne derfor, at man tager en grundig samtale med den medarbejder, man påtænker at bortvise - både for at sikre sig, at man ikke risikerer at basere sin beslutning på misforståelser og for at få afdækket, i hvilken udstrækning man - afhængigt af medarbejderens forklaring - vil kunne bevise, at medarbejderen rent faktisk har misligholdt sit ansættelsesforhold så groft, at dette kan begrunde en bortvisning.

Kontakt Selskabsadvokaterne

Hos Selskabsadvokaterne anbefaler vi, at man som arbejdsgiver søger grundig juridisk rådgivning, inden man træffer en beslutning om at bortvise en medarbejder.

Hos SelskabsAdvokaterne har vi mange års indgående erfaring med hele det ansættelsesretlige område og du er meget velkommen til at kontakte os på tlf. 45 23 00 10 eller via mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk.

Tina Raben Skaarup

Senioradvokat

45 23 00 10
eller vi kan kontakte dig senere
Ring mig op

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tillidsrepræsentant blev bortvist på grund af illoyal adfærd - men var det berettiget?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Det spørgsmål skulle en faglig voldgift tage stilling til i sin afgørelse ...»

Må man kalde sin arbejdsgiver ”inkompetent, doven, nasser og tyveknægt”?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Kunne en kvindelig tobaksmedarbejder med over 10 års anciennitet berettiget ...»

Bortvisning

Bortvisning Hvis en medarbejder groft har misligholdt sit ansættelsesforhold, kan dette danne grundlag ...»

Selskabsadvokaterne