Kunde- og konkurrenceklausuler

Kunde- og konkurrenceklausuler

Læs mere
Direktørkontrakt

Direktørkontrakt

Læs mere
Forrige
Næste

Skulle opsigelse af gravid medarbejder efter 3 dages ansættelse koste arbejdsgiver en godtgørelse?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat

Det spørgsmål skulle Ligebehandlingsnævnet tage stilling til i sin kendelse af den 6. juni 2024. Vi kan allerede her afsløre, at opsigelsen blev en dyr omgang for den gravide medarbejders arbejdsgiver!

Hvad gik forud?

Den gravide medarbejder blev ansat som klinikassist hos en privatpraktiserende tandlæge den 28. marts 2022, og hun informerede samme dag sin nye arbejdsgiver om, at hun var gravid. Den gravide medarbejder døjede på dette tidspunkt med graviditetsbetingede gener som f.eks. kvalme, uregelmæssigt blodtryk og svimmelhed.

Allerede dagen efter sin tiltrædelse fik den gravide medarbejder en mail fra sin nye arbejdsgiver, som blandt andet ytrede sin utilfredshed med, at medarbejderen havde udtalt, at hun ikke magtede eller ønskede at arbejde med bistand ved tandlægestolen i 8 timer på en arbejdsdag og, at hun havde kritiseret arbejdsgiverens klinik eller inventar ”som noget af det værste, hun havde set”.

Den gravide medarbejder svarede på mailen, at hun havde fået indtryk af at arbejdsopgaverne på klinikken ville være mere afvekslende og, at hun samtidig beklagede, hvis hun var kommet til at udtale sig upassende om forholdene på klinikken.

Så blev den gravide medarbejder opsagt

Den 30. marts 2022 blev den gravide medarbejder nødsaget til at melde sig syg på grund af graviditetsgener. Samme dag blev hun opsagt, idet arbejdsgiveren som begrundelse for opsigelsen henviste til, at hun havde udvist manglende engagement og, at hun havde brugt sin mobiltelefon i arbejdstiden, hvilket ifølge hendes ansættelseskontrakt ikke var tilladt. Endvidere henviste klinikejeren til:

”Møder for sent efter en dags ansættelse.

Manglende kvalifikationer. Evner ikke at udføre selv simple ting.

Manglende evne til at kommunikere på en afbalanceret måde.

Illoyal opførsel overfor mig og min klient ved at bagtale min person overfor andre ansatte.”

Den gravide medarbejder bestred, at hun var mødt for sent, brugte sin mobiltelefon i arbejdstiden og, at hun skulle have bagtalt klinikejeren overfor andre på.

Afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet

Ligebehandlingsnævnet lagde i sin afgørelse indledningsvis til grund, at idet den opsagte medarbejder havde fremlagt sin vandrejournal under sagen havde hun dermed dokumenteret, at hun var gravid på opsigelsestidspunktet, og at det i øvrigt var ubestridt under sagen, at hun den 28. marts 2022 havde orienteret arbejdsgiveren om, at hun var gravid. Derfor følger det af reglerne i ligebehandlingsloven, at det var op til arbejdsgiveren at bevise, at årsagen til opsigelsen hverken direkte eller indirekte havde en sammenhæng med medarbejderens graviditet.

Dernæst følger det af ligebehandlingsnævnets afgørelse, at man lagde vægt på den tidsmæssige nære sammenhæng mellem orienteringen om graviditeten og opsigelsen, og det forhold, at medarbejderen var graviditetsbetinget sygemeldt på dagen for opsigelsen og, at de forhold, som klinikejeren havde angivet i opsigelsen ikke kunne føre til noget andet resultat end, at hun var blevet opsagt i strid med ligebehandlinsloven.

Den opsagte klinikassistent fik derfor medhold i sin påstand, og klinikejeren blev pålagt at betale en godtgørelse til hende på 180.000 kr., svarende til ca. 6 måneders løn.

Selskabsadvokaterne bemærker

Som afgørelsen viser, er det en tung bevisbyrde, man er oppe imod som arbejdsgiver, når man beslutter at opsige en gravid medarbejder. Dette er dog ikke er ensbetydende med, at det ikke kan lade sig gøre på et sagligt grundlag at opsige en gravid medarbejder uden, at der berettiget efterfølgende kan rejses et krav om godtgørelse for opsigelse i strid med reglerne i ligebehandlingsloven.

For så vidt angår niveauet for den godtgørelse, som den opsagte klinikassistent fik tilkendt, falder dette i tråd med praksis fra lignende sager, hvor en opsagt medarbejder med meget kort anciennitet opsiges i strid med ligebehandlingsloven.

Kontakt Selskabsadvokaterne

Hos Selskabsadvokaterne er vi specialister i ansættelsesret – herunder i reglerne i ligebehandlingsloven. Har du behov for rådgivning eller sparring, er du velkommen til at kontakte os på tlf.: 45230010 eller via mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk. 

 

Tina Raben Skaarup

Senioradvokat

45 23 00 10
eller vi kan kontakte dig senere
Ring mig op

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Skulle opsigelse af gravid medarbejder efter 3 dages ansættelse koste arbejdsgiver en godtgørelse?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Det spørgsmål skulle Ligebehandlingsnævnet tage stilling til i sin kendelse ...»

Principiel dom fra EU-Domstolen om deltidsansattes ret til betaling for overtid og indirekte forskelsbehandling på grund af køn

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Ifølge lovgivningen om deltid, må deltidsansatte ikke behandles mindre ...»

Ligebehandlingsloven

Ligebehandlingsloven Ligebehandlingsloven forbyder forskelsbehandling af mænd og kvinder i forhold til ...»

Selskabsadvokaterne