Kunde- og konkurrenceklausuler

Kunde- og konkurrenceklausuler

Læs mere
Direktørkontrakt

Direktørkontrakt

Læs mere
Forrige
Næste

Sådan forbereder du dig på at få besøg af Arbejdstilsynet

Af Tina Raben Skaarup, Advokat

Som udgangspunkt får man ikke besked på forhånd, når Arbejdstilsynet vælger at aflægge en virksomhed et tilsynsbesøg.

Der er derfor al mulig grund til altid at være forberedt på at Arbejdstilsynet kan komme på besøg – og, at det ofte sker, når man mindst af alt venter det.

Arbejdstilsynet kan udtage virksomheder til tilsyn både ud fra en risikovurdering og på baggrund af konkrete hændelser som f.eks. arbejdsulykker eller klager over arbejdsmiljøet på en virksomhed. Derudover udtages en del virksomheder til tilsynsbesøg via stikprøver.

Arbejder I systematisk med at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø på arbejdspladsen, er der ingen grund til at være nervøs over at få besøg af Arbejdstilsynet.

Brug jævnligt tjeklisten nedenfor, og du vil ikke behøve at blive nervøs over at få besøg af Arbejdstilsynet.

1. Hav styr på jeres arbejdspladsvurdering (APV) - og følg op på den!

Det er et lovkrav, at alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en APV. I jeres APV kortlægger I virksomhedens arbejdsmiljø og udpeger de evt. områder, hvor der er behov for en indsats, ligesom I skal lave en handlingsplan for, hvordan arbejdsmiljøet skal forbedres på disse områder.

Både udarbejdelsen af jeres APV og opfølgningen skal ske i et samarbejde mellem ledelse og medarbejdere.

Jeres APV skal revideres mindst hvert 3. år og hyppigere, hvis der sker ændringer på virksomheden, som har betydning for jeres arbejdsmiljø, og jeres APV skal placeres et sted, hvor alle medarbejdere kan tilgå den aktuelle udgave og den aktuelle handlingsplan.

Har I mindst 10 medarbejdere, skal jeres arbejdsmiljøorganisation deltage i hele APV processen. Vær opmærksom på, at der indenfor visse brancher gælder skærpede krav til, hvornår man skal have en arbejdsmiljøorganisation – det gælder f.eks. på byggepladser.

2. Udfør interne inspektioner

I har pligt til at gennemføre regelmæssige interne inspektioner for at identificere og rette eventuelle arbejdsmiljøproblemer. Husk at gennemføre disse inspektioner og sørg for at kunne dokumentere, at de er gennemført, og hvilke evt. arbejdsmiljømæssige problemer, som I har identificeret og hvordan, I vil løse disse.

3. Lav et referat af den årlige arbejdsmiljødrøftelse med handlingsplan og status på opfølgning

I skal sørge for at holde en årlig arbejdsmiljødrøftelse, hvor ledelse og medarbejdere planlægger det kommende års samarbejde om jeres arbejdsmiljø og, hvor I i fællesskab vurderer det arbejdsmiljøarbejde, der er udført siden sidst.

I skal kunne dokumentere overfor Arbejdstilsynet, at arbejdsmiljødrøftelsen er gennemført. Derfor skal I sørge for at lave et referat af jeres drøftelse og de beslutninger, som I har truffet.

4. I skal kunne dokumentere, at krav til uddannelse er opfyldt

Arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere i arbejdsmiljøorganisationen skal senest tre måneder efter, at de er valgt, have gennemført den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, som følger af arbejdsmiljøloven. Uddannelsen er obligatorisk og den skal betales af virksomheden og foregå i arbejdstiden.

Arbejdsgiver skal tilbyde medlemmerne af arbejdsmiljøorganisationen supplerende, løbende uddannelse svarende til to dage i det første år og halvanden dag i hvert af de efterfølgende år i funktionsperioden.

Når Arbejdstilsynet kommer på besøg, skal I kunne dokumentere, at I lever op til de ovennævnte uddannelseskrav.

5. I skal kunne dokumentere, at I har udarbejdet en kemisk APV

Formålet med den kemiske APV er, at I skal afdække hvordan, og i hvilket omfang jeres medarbejdere kan blive udsat for farlig kemi, så I kan fjerne eller forebygge denne risiko. I skal desuden bruge den kemiske risikovurdering som grundlag, når I tilrettelægger arbejdet og instruerer medarbejderne.

Farlige kemiske produkter er som udgangspunkt produkter, som er faremærkede.

Den kemiske APV kan klares ganske simpelt ved at I benytter Arbejdstilsynets værktøj f.eks. her.

Kontakt Selskabsadvokaterne, hvis du har brug for hjælp

Hos SelskabsAdvokaterne er vi specialister i ansættelsesret og herunder i krav til, hvordan du som arbejdsgiver har pligt til at sikre, at dine medarbejdere kan færdes i et sundt og sikkert arbejdsmiljø.

Har du brug for vores rådgivning er du meget velkommen til at kontakte os på tlf. 45 23 00 10 eller mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk.  

Tina Raben Skaarup

Senioradvokat

45 23 00 10
eller vi kan kontakte dig senere
Ring mig op

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Sådan forbereder du dig på at få besøg af Arbejdstilsynet

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Som udgangspunkt får man ikke besked på forhånd, når Arbejdstilsynet ...»

Hvem havde ansvaret for, at handicaphjælper blev udsat for seksuel chikane?

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Seksuel chikane er en alvorlig form for krænkende adfærd, der kan have ...»

Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljø Som arbejdsgiver har man ansvaret for at sikre sine medarbejdere et både fysisk og psykisk ...»

Selskabsadvokaterne