Af Tina Raben Skaarup, Advokat
At opsige en gravid medarbejder er altid en stor beslutning. Derfor er det essentielt, at du som arbejdsgiver nøje undersøger omstændighederne omkring opsigelsen, før den gennemføres. Det er også vigtigt at afklare, om der er risiko for, at opsigelsen kan medføre et krav om godtgørelse, da en opsigelse af en gravid medarbejder kan være i strid med ligebehandlingsloven.
Kan en gravid medarbejder opsiges?
Ja - en gravid medarbejder kan opsiges - men det er meget vigtigt, at du kan bevise, at opsigelsen ikke er begrundet i graviditeten. Hertil kommer, at der ved en opsigelse af en gravid medarbejder ofte vil være en formodning for, at opsigelsen netop sker på grund af graviditeten.
Det fremgår af ligebehandlingsloven, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en lønmodtager på grund af graviditet, barsel eller adoption. Hvis opsigelsen finder sted under graviditet eller under afholdelse af barselsrelateret orlov, skal man som arbejdsgiveren kunne godtgøre, at opsigelsen ikke er begrundet i disse forhold. Der er tale om en såkaldt "omvendt bevisbyrde".
Beskyttelsen mod opsigelse på grund af graviditet, herunder den omvendte bevisbyrde, gælder både moderen og faderen. Faderen er således omfattet af den omvendte bevisbyrde under graviditeten.
Derfor er det meget vigtigt, at opsigelse af den gravide medarbejder sker korrekt, herunder på det rigtige tidspunkt og med den rigtige begrundelse.
Hvis det senere fastslås, at en gravid medarbejder er blevet opsagt på grund af sin graviditet, kan medarbejderen kræve godtgørelse i henhold til ligebehandlingsloven. Dette kan resultere i betydelige økonomiske omkostninger for din virksomhed i form af godtgørelse til medarbejderen. Desuden kan det skade både virksomhedens omdømme og dens eksistensgrundlag.
Hvilken begrundelse kan benyttes ved opsigelse af en gravid medarbejder?
Overordnet set kan en opsigelse begrundes i enten den gravide medarbejders forhold eller i virksomhedens forhold.
Opsigelse begrundet i medarbejderens forhold kan f.eks. være:
Opsigelse begrundet i virksomhedens forhold kan f.eks. være:
Herudover kan der være en række forhold, som afhænger af de konkrete omstændigheder, hvorfor begrundelserne ikke kan opregnes udtømmende.
En opsigelse bør altid ske skriftligt således, at der ikke efterfølgende kan opstå tvivl om hvorvidt og hvornår, der er sket en opsigelse af medarbejderen.
Hvad er processen og prisen?
Hos SelskabsAdvokaterne har vi gjort det nemt for dig som klient, da du selv kan vælge, hvilken løsning, der passer bedst til dig og din virksomhed.
Den lille model |
Mellemmodel |
Den store model |
Efter en uformel telefonisk drøftelse vil du/I gerne have, at vi udarbejder et udkast til en opsigelse uden yderligere rådgivning.
|
Efter en uformel telefonisk drøftelse vil du/I gerne have, at vi udarbejder et udkast til en opsigelse, som sendes pr. e-mail. Du/I har behov for yderligere rådgivning og sparring i forhold til udkastet, og denne rådgivning foregår på et telefonmøde eller under et fysisk møde. Du/I vælger selv at rette ind i opsigelsen efter den yderligere sparring. |
Efter en uformell telefonisk drøftelse vil du/I gerne have, at vi udarbejder et udkast til en opsigelse, som sendes pr. e-mail. Du/I har behov for yderligere rådgivning og sparring i forhold til udkastet, og denne rådgivning foregår på et telefonmøde eller under et fysisk møde. Vi tilføjer og justerer i opsigelsen, som sendes pr. e-mail, og det sikres i fællesskab at opsigelsen svarer til dine/jeres konkrete ønsker og behov.
|
Dette vil typisk tage 2-3 timer. |
Dette vil typisk tage 3-5 timer. |
Dette vil typisk tage 5-8 timer. |
Vores timepris er DKK 2.400 + moms.
Hos SelskabsAdvokaterne er vi specialister i ansættelsesret, og vi tilbyder både at udarbejde skabeloner på ansættelseskontrakter specifikt til brug i din virksomhed samt at gennemgå templates eller øvrige ansættelsesretlige dokumenter, som du eller din HR-medarbejder kan tage udgangspunkt i, når virksomheden skal ansætte eller afskedige medarbejdere.