Arbejdstilsynet samler nu alle de vigtigste regler om psykisk arbejdsmiljø i én bekendtgørelse, som træder i kraft den 1. november 2020.
Den nye bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø har til formål at gøre reglerne tydeligere, så det fremover vil være lettere at igangsætte et systematisk arbejde på arbejdspladser med at forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø.
I bekendtgørelsen præciseres det, hvad Arbejdstilsynet især lægger vægt på, når tilsynet skal vurdere, om fx uklare og modstridende krav i arbejdet, stor arbejdsmængde og tidspres eller krænkende handlinger udgør en risiko for sikkerhed eller sundhed. Samtidig præciseres det, at man som arbejdsgiver ved arbejdets udførelse skal tage højde for den ansattes alder, indsigt, arbejdsevne og øvrige forudsætninger.
Det følger også af bekendtgørelsen, at det altid er arbejdsgiverens ansvar at tilrettelægge arbejdet sådan, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt i forhold til påvirkninger i det psykiske arbejdsmiljø.
Arbejdstilsynet oplyser, at man vil supplere bekendtgørelsen med tre nye vejledninger til virksomhederne om stor arbejdsmængde og tidspres, uklare krav og modstridende krav i arbejdet, samt høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker. Her vil virksomhederne kunne finde hjælp til, hvilke forebyggende tiltag de kan iværksætte for at leve op til reglerne. Der findes allerede AT-vejledninger om hhv. vold og krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane.
Den nye bekendtgørelse træder i kraft den 1. november 2020. Du kan se bekendtgørelsen her.
Tina Raben Skaarup
Advokat, Specialist i ansættelsesret
45 23 00 10 Skriv til migSådan konkluderes det i en afgørelse fra Afskedigelsesnævnet fra september 2020, som handlede om en tømrer, ...»
Det er en stor beslutning at opsige en medarbejder – såvel økonomisk som menneskeligt. Det er derfor ...»
Erhvervsadvokat SelskabsAdvokaterne er erhvervsadvokater der yder specialiseret juridisk rådgivning ...»