Det spørgsmål har Ligebehandlingsnævnet taget stilling til i en kendelse af den 15. maj 2024.
Medarbejderen, som sagen drejede sig om, var ansat som tilkaldevikar i en pædagogmedhjælperstilling. Hun klagede til Ligebehandlingsnævnet, fordi hendes arbejdsgiver havde krævet, at hun skulle klæde sig ud til en Fastelavnsfest i institutionen. Da hun nægtede, blev hun ikke fastansat, selvom dette ifølge medarbejderen var blevet lovet hende. Medarbejderen hævdede, at dette var i strid med forskelsbehandlingsloven, som beskytter mod diskrimination på grund af religion og tro, og krævede derfor en godtgørelse i henhold til loven.
Det sidste spørgsmål kunne Ligebehandlingsnævnet dog på grund af modstridende forklaringer ikke tage stilling til, idet en afgørelse herom ville kræve vidneførsel, hvilket ikke er muligt i Ligebehandlingsnævnet, som udelukkende træffer afgørelser på skriftligt grundlag.
Sagen kort
Der var enighed i sagen om, at arbejdsgiveren havde stillet krav om, at medarbejderen – i lighed med hendes kollegaer - under en Fastelavnsfest i institutionen skulle klæde sig ud.
Medarbejderen oplyste med det samme overfor sin leder, at hun som følge af sin religiøse overbevisning som Jehovas Vidne ikke ønskede at klæde sig ud under festen, idet Fastelavnsskikke har en hedensk baggrund, som ifølge Jehovas Vidner ikke er i harmoni med at være kristen og at leve efter biblen.
Lederen fastholdt imidlertid overfor medarbejderen, at dette havde hun pligt til af hensyn til institutionens mål om at afspejle de danske traditioner.
Medarbejderen foreslog flere alternativer, såsom at tage sig af børnene under festen uden at klæde sig ud eller at stå for oprydningen af et skur. Lederen afviste dog alle forslagene og insisterede på, at hvis medarbejderen ikke ville klæde sig ud, måtte hun melde sig syg!
Det endte med, at medarbejderen ifølge aftale med sin leder på dagen, hvor Fastelavnsfesten skulle holdes, tog en selvbetalt fridag.
Afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet
I udgangspunktet vurderede Ligebehandlingsnævnet, at institutionens krav om at medarbejderen skulle klæde sig ud under Fastelavnsfesten som et tilsyneladende neutralt krav, som imidlertid stiller personer med samme religiøse overbevisning som den omhandlede medarbejder ringere end andre.
Derfor fandt Ligebehandlingsnævnet, at medarbejderen havde påvist faktiske omstændigheder, der kunne tyde på, at hun var blevet udsat for indirekte forskelsbehandlet på grund af sin religion eller tro.
Uanset, at Ligebehandlingsnævnet fandt, at det var hensigtsmæssigt at stille krav om, at alle ansatte med særlig tilknytning til børnene i institutionen forestod afviklingen af Fastelavnsfesten, havde institutionen ifølge nævnet ikke godtgjort, at kravet om, at medarbejderen skulle klæde sig ud, var nødvendigt. Nævnet vurderede samtidig, at institutionen heller ikke havde godtgjort, at det af hensyn til institutionens målsætning om at afspejle de danske traditioner var nødvendigt at fastholde kravet om, at alle medarbejderen skulle klæde sig ud.
Derfor havde institutionen ifølge Ligebehandlingsnævnet ikke løftet bevisbyrden for, at ligebehandlingsprincippet i forskelsbehandlingsloven ikke var blevet krænket.
Institutionen blev derfor af Ligebehandlingsnævnet pålagt at betale en skønsmæssig godtgørelse til medarbejderen på 10.000 ud fra praksis og sagens faktiske omstændigheder.
Selskabsadvokaterne bemærker
Som sagen viser, kan man som arbejdsgiver have overordnede mål, som kan forekomme velbegrundede og neutrale i forhold til medarbejdersammensætningen, men uanset dette skal man alligevel overveje, om overholdelse af overordnede mål skal håndhæves strikte i alle situationer, hvis dette kan indebære en indirekte forskelsbehandling af en eller flere medarbejdere i strid med forskelsbehandlingsloven.
Kontakt Selskabsadvokaterne
Hos Selskabsadvokaterne er vi specialister i ansættelses- og arbejdsret – herunder i reglerne i forskelsbehandlingsloven.
Har du behov for rådgivning eller sparring, er du velkommen til at kontakte os på tlf.: 45230010 eller via mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk.