Kunde- og konkurrenceklausuler

Kunde- og konkurrenceklausuler

Læs mere
Direktørkontrakt

Direktørkontrakt

Læs mere
Forrige
Næste

Hvem havde ansvaret for, at handicaphjælper blev udsat for seksuel chikane?

Seksuel chikane er en alvorlig form for krænkende adfærd, der kan have store konsekvenser for både den enkelte medarbejder og for arbejdspladsen som helhed. 

En kvindelig handicaphjælper, som var af den opfattelse, at hun var blevet udsat for seksuel chikane på sit arbejde, klagede derfor til Ligebehandlingsnævnet og rejste krav om en godtgørelse i den forbindelse.

Den kvindelige handicaphjælper var ansat i en privat virksomhed, der i henhold til lov om social service er godkendt til at påtage sig arbejdsgiverforpligtelserne på vegne af borgere, som er berettiget til tilskud til personlig assistance i form af handicaphjælpere til pleje mv.

Ud over, at den borger, som handicaphjælperen blev ansat til at bistå, ifølge handicaphjælperen havde sagt, at hun lignede en ”teletubbie” og ved fagter havde insinueret, at han ville tage hende på brysterne, havde han sendt adskillige beskeder til hende af seksuel krænkende karakter, som var fremlagt under sagen.

Derfor gav Ligebehandlingsnævnet handicapmedhjælperen medhold i, at hun var blevet udsat for seksuel chikane, og nævnet slog fast i sin kendelse af den 17. maj 2024, at der i den sammenhæng skulle betales en godtgørelse til hende på 50.000 kr.

Hvem skulle så betale godtgørelsen til handicaphjælperen?

Handicaphjælperen havde indgivet klagen i sagen mod den private virksomhed, som hun var ansat i.

Virksomheden afviste dog at være rette indklagede i sagen.

Virksomheden henviste til, at klagen i stedet skulle rettes mod den borger, som handicaphjælperen havde bistået, idet virksomheden alene havde et administrativt arbejdsgiveransvar.

Virksomheden gjorde også det synspunkt gældende, at man løbende havde med borgere at gøre, som på grund af deres fysiske og psykiske handicap udsætter handicaphjælperne for forskellige former for seksualiserende adfærd, hvorfor handicaphjælperne er vant til at skulle håndtere sådanne situationer.

Endelig henviste virksomheden også til, at man ikke havde været bekendt med den chikane, som handicaphjælperen angiveligt var blevet udsat for, hvorfor man ikke havde haft mulighed for at stille et chikanefrit arbejdsmiljø til rådighed for hende.

Afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at det var den private virksomhed og ikke borgeren, der måtte anses som arbejdsgiver. I den forbindelse lagde Ligebehandlingsnævnet vægt på, at det var virksomheden, der udarbejdede ansættelseskontrakter, afholdt sygefraværssamtaler og afgav opsigelser overfor medarbejderne.

Med henvisning til en dom fra Østre Landsret slår Ligebehandlingsnævnet i sin kendelse i sagen i øvrigt fast, at virksomheden havde pligt til sikre sine medarbejdere mod seksuel chikane og, at dette også gælder i tilfælde, hvor den seksuelle chikane udøves af en person, der ikke er ansat hos arbejdsgiveren.

Ligebehandlingsnævnet slår dernæst med henvisning til såvel praksis fra EU-domstolen som fra Vestre Landsret, at man som arbejdsgiver kan ifalde ansvar, når en medarbejder udsættes for seksuel chikane, selvom man ikke har haft kendskab til chikanen og at dette i hvert fald gælder, hvor det har været påregneligt for arbejdsgiveren, at seksuel chikane kan forekomme, hvilket var situationen i den konkrete sag. På trods heraf havde virksomheden ikke iværksat tiltag i den anledning, hvorfor virksomheden ikke havde levet op til ansvaret om at sikre de ansatte arbejdsvilkår fri for seksuel chikane.

Det blev derfor virksomheden, som i sagen blev pålagt at betale godtgørelsen på 50.000 kr. til handicaphjælperen.

Selskabsadvokaterne bemærker

Som arbejdsgiver har du en pligt til at stille et chikanefrit arbejdsmiljø til rådighed for dine medarbejdere. Den bedste måde at gribe dette an på, er at sørge for at have en klar personalepolitik på området således, at medarbejderne ved:

- hvilken form for adfærd, der ikke vil blive tolereret på arbejdspladsen,

- hvad man skal gøre, hvis man på trods heraf bliver udsat for chikane eller oplever, at andre udsættes for chikane,

- hvordan klager over chikane vil blive håndteret og, at man som arbejdsgiver konsekvent følger den fastlagte procedure.

Kontakt Selskabsadvokaterne

Hos Selskabsadvokaterne er vi specialister i ansættelses- og arbejdsret – herunder i de krav, der stilles til arbejdsgivere om at stille et chikanefrit arbejdsmiljø til rådighed for medarbejderne.

Har du behov for rådgivning, sparring eller hjælp til at udarbejde en personalepolitik på dette område, er du velkommen til at kontakte os på tlf.: 45230010 eller via mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk.

Tina Raben Skaarup

Senioradvokat

45 23 00 10
eller vi kan kontakte dig senere
Ring mig op
Hvem havde ansvaret for, at handicaphjælper blev udsat for seksuel chikane?

Seksuel chikane er en alvorlig form for krænkende adfærd, der kan have store konsekvenser for både den ...»

Nye regler om arbejdstid – herunder om registrering af arbejdstid – er på vej

Af Tina Raben Skaarup, Advokat   Den 8. november 2023 er lov om ændring af lov om gennemførelsen af ...»