Funktionær eller ej?

Funktionær eller ej?

Læs mere
Gode råd inden du opsiger en medarbejder

Gode råd inden du opsiger en medarbejder

Læs mere
Ansættelse af udenlandske statsborgere

Ansættelse af udenlandske statsborgere

Læs mere
Forrige
Næste

Forstå ferieloven

Fra den 1. september 2020 trådte en ny ferielov for alvor trådt i kraft.

Med denne ferielov fjernede vi os fra det gamle ferieoptjeningsprincip, hvor medarbejderne optjente ferie i et kalenderår for derefter at få tildelt alle de optjente feriedage pr. 1. maj året efter.

Reglerne om samtidighedsferie

Der optjenes 2,08 feriedage pr. måneds ansættelse og reglerne om samtidighedsferie indebærer, at medarbejderne kan holde deres optjente feriedage indenfor samme ferieår, som de er optjent. Perioden, hvor ferien optjenes løber fra den 1. september til den 31. august året efter. Det gør afholdelsesperioden også, dog er afholdelsesperioden længere, idet den løber helt frem til den 31. december året efter.

I skemaet nedenfor kan du holde øje med, hvor mange dages ferie, dine medarbejdere løbende optjener fra den 1. september 2020 til afholdelse inden den 31. december 2021:

Særligt om elever

Elever har en udvidet ret til ferie med løn. Det følger nemlig af ferieloven, at elever med en uddannelsesaftale efter erhvervsuddannelsesloven har ret til betalt ferie i 5 uger i den første og anden hele ferieafholdelsesperiode efter, at ansættelsesforholdet er begyndt.

I praksis betyder denne særregel for elever, at du som arbejdsgiver skal betale løn under ferie for den del af ferie, som eleven ikke har optjent hos en anden arbejdsgiver.

Har eleven optjent feriepenge hos en anden arbejdsgiver, skal du kun betale eleven delvis løn under ferie, hvis de optjente feriepenge hos en anden arbejdsgiver pr. dag, udgør et mindre beløb, end elevens løn hos dig.

Hvor mange betalte feriedage, eleven er berettiget til fra dig fra uddannelsesaftalen start er forskelligt alt afhængigt af, hvornår elevuddannelsesaftalen hos dig er startet – se skemaet nedenfor:

Tiltrædelsestidspunkt

Betalt ferie

  1. september – 31. oktober

5 ugers ferie i den kommende ferieafholdelsesperiode

  1. november – 30. juni

3 ugers hovedferie evt. tillagt 5 ekstra feriedage under ferielukning

  1. juli – 31. august

Optjening af ferie efter de almindelige regler

Ferietillæg

Ferietillæg beregnes af den enkelte medarbejders ferieberettigede løn, dvs. af medarbejderens samlede løn med fradrag af løn under ferie og ferietillæg, udbetalt i optjeningsperioden.

Ferietillæg kan udbetales samtidig med at den dertil svarende ferie holdes, alternativt udbetales ferietillæg for perioden fra den 1. september til den 31. maj sammen med lønnen for maj måned, mens ferietillæg for den resterende del af ferieåret udbetales sammen med lønnen for august måned. 

Fratræder en medarbejder på et tidspunkt, hvor medarbejderen har optjente ferietillæg til gode, afregnes dette tilgodehavende sammen med den sidste lønudbetaling til medarbejderen.

Ferie kan holdes på forskud

Efter reglerne i ferieloven er det muligt at aftale, at ferie holdes på forskud, dvs. inden ferien er optjent.Det er dog en forudsætning, at medarbejderen inden ferieårets udløb kan nå at optjene den ferie, der holdes på forskud.

Har du som arbejdsgiver aftalt med en af dine medarbejdere, at den pågældende kan holde betalt ferie på et tidspunkt, hvor den endnu ikke er optjent, fradrages den afholdte ferie i den ret til betalt ferie, som derefter optjenes i det pågældende ferieår. Fratræder medarbejderen, inden udligning er sket, er du berettiget til at modregne værdien af den afholdte, ikkeudlignede ferie i medarbejderens tilgodehavende løn og feriebetaling.

Som arbejdsgiver er det fornuftigt at have en personalepolitik, hvor man forholder sig til medarbejdernes muligheder for at holde ferie på forskud, og tillader du, at dine medarbejdere kan holde ferie på forskud, skal aftalen herom altid indgås skriftligt.

Varsling af ferieafholdelse

Varsling af ferie kan ske med 3 måneders varsel til afholdelse af 3 ugers sammenhængende hovedferie i hovedferieperioden fra den 1. maj til den 30. september, og restferie kan varsles med en måneds varsel.

Den ferie som optjenes først, dvs. fra den 1. september, er restferie. Som udgangspunkt har dine medarbejdere, med mindre driftsmæssige forhold gør det ønskeligt, ret til at holde restferie i sammenhæng af mindst 5 dages varighed.

Ferien holdes, så den svarer til en normal arbejdsuge

Har en medarbejder f.eks. en 4 dages arbejdsuge, anses medarbejderen for at have afholdt 5 feriedage, når medarbejderen har holdt fri i en hel uge.

Har medarbejderen ugentligt f.eks. en lang og en kort arbejdsdag, gælder dette tilsvarende, dvs. i en ferieuge indgår såvel lange som korte normale arbejdsdage, så ferieugen afspejler en normal arbejdsuge.

Kontakt Selskabsadvokaterne

Har du brug for vores hjælp til at forstå og at håndtere reglerne i ferieloven, er du velkommen til at kontakte os på 45 23 00 10 eller via mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk.

Tina Raben Skaarup

Senioradvokat

45 23 00 10
eller vi kan kontakte dig senere
Ring mig op

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Afskaffelse af Store Bededag – hvad bør du vide?

Folketinget vedtog den 28. februar 2023 loven om konsekvenser ved afskaffelsen af Store Bededag. Loven ...»

Ferieafholdelse ved opsigelse – kend reglerne

Skal du opsige en medarbejder, er der mange forhold, der skal afklares, herunder opsigelsesvarslets længde ...»

Ferieloven

Ferieloven  Ferieloven fastlægger vilkårene for lønmodtageres ret til ferie, herunder ret til ferie ...»

Selskabsadvokaterne