Af Tina Raben Skaarup, Advokat
Deltidsloven i Danmark er en vigtig del af ansættelsesretten, som sikrer rettigheder for lønmodtagere, der arbejder på deltid. Deltidsloven bygger på EU’s direktiv om deltidsarbejde.
Deltidsloven har som overordnet formål at understøtte fleksibilitet på arbejdsmarkedet og at bidrage til en inkluderende arbejdskultur, hvor medarbejderes behov for balance mellem arbejde og privatliv kan imødekommes.
Loven omfatter regler, der beskytter deltidsansatte mod diskrimination og hvad angår ansættelsesvilkår følger det af deltidsloven, at deltidsansatte ikke må behandles på en mindre gunstig måde end sammenlignelige fuldtidsansatte, udelukkende fordi de arbejder på deltid, medmindre forskelsbehandlingen er begrundet i objektive forhold.
Ifølge deltidsloven, har lønmodtagere ret til at arbejde på deltid, og arbejdsgivere kan ikke sagligt opsige en medarbejder, fordi medarbejderen har anmodet om deltidsarbejde, ligesom det heller ikke vil være sagligt at opsige en medarbejder, fordi denne har afslået at arbejde på deltid med mindre, opsigelsen f.eks. skyldes arbejdsmangel eller andre saglige årsager, begrundet i virksomhedens forhold.
I tilfælde af krænkelse af rettigheder efter deltidsloven kan lønmodtagere tilkendes en godtgørelse.
Kontakt Selskabsadvokaterne
Hos Selskabsadvokaterne er vi specialister i ansættelsesret - herunder i de særlige regler, der følger af deltidsloven. Har du behov for rådgivning eller sparring, er du velkommen til at kontakte os på tlf.: 45230010 eller via mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk.