Af Tina Raben Skaarup, Advokat
Løngennemsigtighedsdirektivet, som er vedtaget af EU, skal være omsat til dansk lovgivning senest i juni 2026, og der er rigtig god grund til, at du som arbejdsgiver allerede nu forbereder dig på, hvordan din virksomhed vil leve op til de nye regler.
Det overordnede formål med Løngennemsigtighedsdirektivet er at styrke retten til lige løn til mænd og kvinder for samme arbejde eller for arbejde af samme værdi. Dette skal ske via, at:
- gøre lønstrukturer på arbejdspladser gennemsigtige,
- sikre, at man som arbejdsgiver proaktivt sørger for at eliminere ulige lønforskelle, som ikke kan forklares via kønsneutrale og objektive kriterier
- udstyre medarbejderne med værktøjer, der afdækker lønulighed,
- fokusere på lønmæssig ligestilling på arbejdsmarkedet.
Du kan i denne artikel få overblikket over de vigtigste elementer i den kommende lovgivning og samtidig også få et bud på, hvordan du forbereder dig på de kommende regler.
Hvad bliver ”det nye”?
Som arbejdsgiver skal du inddele de forskellige typer jobs på virksomheden i grupper af medarbejdere, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi. Samtidig skal du lave beskrivelser af de kønsneutrale, objektive og andre relevante præmisser, der danner grundlag for løndannelsen på virksomheden, og disse kriterier skal være tilgængelige for dine medarbejdere.
Medarbejderne får også ret til at blive informeret om deres lønniveau sammenholdt med de gennemsnitlige lønniveauer opdelt efter køn for grupper af medarbejdere, der udfører det samme arbejde eller arbejde af samme værdi, og som arbejdsgiver skal du årligt oplyse dine medarbejdere om at de har ret til at tilgå disse oplysninger og om, hvordan de kan tilgå disse.
For virksomheder, som har over 100 medarbejdere, kommer der til at gælde skrappere rapporteringskrav.
Hvis der foreligger en lønforskel på mere end 5 % mellem mænd og kvinder, uden at dette kan forklares ud fra kønsneutrale og objektive forhold, vil medarbejderrepræsentanter få ret til at foretage et fælles løneftersyn.
De kommende regler vil desuden operere med en såkaldt omvendt bevisbyrde, hvilket indebærer, at enhver lønforskel mellem mænd og kvinder vil blive anset som diskrimination, indtil det modsatte er bevist.
De kommende regler indebærer også, at man som arbejdsgiver forud for en lønforhandling med en kandidat, som man ønsker at ansætte, skal oplyse denne om startlønnen eller det forventede løninterval for jobbet.
Endelig følger det af de nye regler, at du som kommende arbejdsgiver ikke må spørge ind til en ansøgers hidtidige løn.
De nye regler kommer i øvrigt til at virke side om side med de eksisterende regler om ligeløn.
Hvordan kan du forberede dig på de kommende regler?
Sørg for systematisk at indsamle data om størrelsen af medarbejdernes løn, og inddel medarbejderne i grupper efter stillingskategori.
Gennemgå og juster evt. jobbeskrivelser inkl. stillingsbeskrivelser i jobannoncer således, at du sikrer, at de er kønsneutrale og gennemsigtige.
Derefter kan du analysere på lønforskellen mellem mænd og kvinder - husk, som anført ovenfor beskrevet, at lønforskelle på mere end 5 % mellem mænd og kvinder i enhver medarbejderkategori skal kunne forklares ud fra objektive kriterier.
Du bør også overveje at udarbejde en handlingsplan for, hvordan du vil adressere eventuelle ulige lønforskelle og sikre gennemsigtighed, ligesom du bør udarbejde en klar og gennemsigtig lønpolitik, der tager højde for direktivets krav.
Det kan også anbefales, at du sørger for at have en åben og klar kommunikation om lønforhold på virksomheden i overensstemmelse med kravene i Løngennemsigtighedsdirektivet.
Selskabsadvokaterne bemærker
Undersøgelser viser, at der problemer med uligeløn i praksis. De kommende regler får derfor forhåbentlig en gavnlig effekt.
Det må på samme tid dog også erkendes, at der med de kommende regler følger nye administrative byrder med for dig, som er arbejdsgiver.
Kontakt Selskabsadvokaterne
Hos SelskabsAdvokaterne er vi specialister i ansættelsesret – herunder i reglerne på ligelønsområdet. Har du brug for vores rådgivning eller hjælp til, hvordan du udformer en lønpolitik for medarbejderne på din virksomhed, er du altid meget velkommen til at kontakte os på tlf. 45 23 00 10 eller via mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk.
Af Tina Raben Skaarup, Advokat Løngennemsigtighedsdirektivet, som er vedtaget af EU, skal være omsat ...»
Det følger af ligelønsloven, at alle virksomheder med mindst 35 medarbejdere, som har mindst 10 mænd ...»
Ligelønsloven Ligelønsloven forbyder forskelsbehandling lønmæssigt på grund af køn, og det følger af ...»