Er salgsdirektøren eller økonomidirektøren omfattet af funktionærloven, eller falder de udenfor funktionærlovens regler?
Funktionærloven
Funktionærloven indeholder vilkår til beskyttelse af medarbejdere, som er funktionærer, herunder i forhold til opsigelsesvarsler, løn under sygdom, mulighed for at rejse krav om godtgørelse ved usaglig opsigelse m.v.
For at en medarbejder skal være omfattet af funktionærloven, skal følgende tre betingelser være opfyldt:
1) Medarbejderen skal i gennemsnit være beskæftiget mere end 8 timer ugentligt
2) Medarbejderen udfører funktionærarbejde, herunder handels- og kontormedhjælpere, og medarbejdere, der leder eller fører tilsyn med udførelsen af andres arbejde m.v.
3) Medarbejderen indtager en tjenestestilling, hvilket vil sige, at medarbejderen er underlagt arbejdsgiverens instruktioner.
Når det drejer sig om direktører, er det ofte afgørende, om denne reelt set indtager en tjenestestilling.
De fleste underdirektører, såsom økonomidirektører, salgsdirektører mv., vil ofte være underlagt instruktioner fra selskabets administrerende direktør, og dermed indtage en tjenestestilling. Idet de øvrige betingelser tillige ofte er opfyldt, betyder det, at disse medarbejdere oftest vil være funktionærer, og have krav på de vilkår, som fremgår af funktionærloven.
Vurderingen
Ved vurderingen af, om en medarbejder er funktionær eller direktør, kigger man på de faktiske omstændigheder, herunder i forhold til, hvilke beføjelser medarbejderen har i det daglige.
Følgende faktorer vil indgå i vurderingen:
- Den titel, som personen har i kontrakten.
- De beføjelser, personen har, herunder om de kan ansætte, afskedige, give advarsler osv.
- Personens øvrige beføjelser, herunder evnen til at indgå aftaler på vegne af selskabet.
- Om personen er registreret som direktør i selskabet hos Erhvervsstyrelsen.
- Hvem personen refererer til, f.eks. en leder, underdirektør, administrerende direktør, bestyrelse eller ejere.
Direktør
Hvis vedkommende rent faktisk er direktør, og dermed ikke omfattet af funktionærlovens regler, har I som udgangspunkt aftalefrihed, når I skal udarbejde kontrakt. I forhold til funktionæransatte medarbejdere, har det særligt i forhold til disse punkter en stor betydning:
- Opsigelsevilkår
- Vilkår omkring ferie (da ferieloven ej finder anvendelse)
- Vilkår omkring løn under sygdom
- Klausuler
- Værneting
- Bonusaftale m.v.
For direktører vil der endvidere ikke være samme opsigelsesbeskyttelse, som for den funktionæransatte medarbejder. Den funktionæransatte medarbejder er beskyttet mod usaglig afskedigelse, og kan ved usaglig afskedigelse blive tilkendt en godtgørelse. Tilsvarende gør sig ikke gældende for direktører.
Hvis I har aftalt en klausul i vedkommendes kontrakt, er klassificeringen af, om vedkommende er direktør eller funktionær også afgørende i forhold til de aftalte klausuler. Laver du en forkert klassificiering, kan det betyde, at den aftalte klausul er ugyldig.
Vores bistand
Hos Selskabsadvokaterne er vi specialister i ansættelsesret, herunder udarbejdelse af direktørkontrakter samt håndtering af tvister.
Du er meget velkommen til at kontakte os på tlf. 45 23 00 10 eller mailadressen advokat@selskabsadvokaterne.dk, hvis du har brug for vores bistand.
Hvad vil det indebære, hvis du ansætter en medarbejder på funktionærlignende vilkår, og i hvilke situationer ...»
Grænserne for, hvornår et ansættelsesforhold er omfattet af funktionærloven, beror i visse tilfælde på ...»
Funktionær En funktionær er en medarbejder, som er ansat i en tjenestestilling, hvor den pågældende ...»
Direktørkontrakt i erhvervsforhold I erhvervsforhold indgås der et utal af kontrakter f.eks. i form ...»