Nedenstående gennemgang omhandler den tidligere ferielov, der blev erstattet med en ny ferielov med virkning fra den 1. september 2020.
En arbejdsgiver kan i henhold til ferielovens § 34 b, stk. 2, udbetale løn for den 5. ferieuge, idet følgende fremgår af ferielovens § 34b:
Stk. 1. Feriegodtgørelse, der ikke er hævet af lønmodtageren inden udløbet af ferieåret, og som er optjent i et ansættelsesforhold, der er ophørt senest ved udløbet af ferieåret, udbetales efter anmodning til lønmodtageren af Feriekonto eller den, der i medfør af § 31 administrerer feriegodtgørelsen, jf. dog stk. 3. Det er en betingelse, at lønmodtageren skriftligt erklærer, at ansættelsesforholdet er ophørt. Udbetaling efter stk. 2 hindrer ikke udbetaling efter denne bestemmelse.
Stk. 2. Feriegodtgørelse, der ikke er hævet af lønmodtageren inden udløbet af ferieåret, eller løn under ferie eller ferietillæg, der ikke er udbetalt til lønmodtageren inden udløbet af ferieåret, og som vedrører optjent ferie for beskæftigelse ud over 9½ måneds samlet varighed i et optjeningsår, og som ikke er aftalt overført efter §§ 19 eller 40, udbetales efter anmodning til lønmodtageren af arbejdsgiveren, Feriekonto eller den, der i medfør af § 31 administrerer feriegodtgørelsen, jf. dog stk. 3. Det er en betingelse, at lønmodtageren skriftligt erklærer, at beløbet vedrører optjent ferie for beskæftigelse ud over 9½ måneds samlet varighed i et optjeningsår, som ikke er aftalt overført efter §§ 19 eller 40. Udbetaling efter stk. 1 hindrer ikke udbetaling efter denne bestemmelse.
Den erklæring lønmodtageren skal afgive til arbejdsgiveren hedder "FE1 Blanketten" og kan hentes på Pensionsstyrelsens hjemmeside.
Det præciseres, at arbejdsgiveren ikke må udbetale pengene for 5. ferieuge, medmindre man har blanketten, hvorfor denne skal opbevares som dokumentation. Ved manglende udbetaling til lønmodtageren (f.eks. fordi vedkommende ikke beder om pengene) eller ved manglende overholdelse af formalia, kan arbejdsgiveren blive dømt til at betale pengene til Arbejdsmarkedets Feriefond og Staten.
Som alternativ til udbetalingen kan arbejdsgiveren, i henhold til ferielovens § 19, vælge at godkende en overførsel af den 5. ferieuge til næste ferieår. Af ferielovens § 19 fremgår:
Stk. 1. En lønmodtager og en arbejdsgiver kan aftale, at optjent ferie ud over 20 dage kan overføres til det følgende ferieår, medmindre andet følger af kollektiv overenskomst.
Stk. 2. Lønmodtageren og arbejdsgiveren skal skriftligt indgå aftale efter stk. 1 inden den 30. september efter ferieårets udløb.
Stk. 3. Hvis der er optjent feriegodtgørelse for den overførte ferie, skal arbejdsgiveren inden den 30. september efter ferieårets udløb skriftligt meddele den, der skal udbetale feriegodtgørelsen, at ferien overføres.
Stk. 4. Hvis en lønmodtager, der har overført ferie, fratræder, inden ferien er holdt, bortfalder retten til efter fratrædelsen at holde mere end 25 dages ferie i ét ferieår. Feriegodtgørelse for feriedage ud over 25 udbetales efter reglerne i § 30, stk. 4.
Det præciseres, at lønmodtageren har krav på at afholde alle 5 ugers ferie i et ferieår, men i det omfang lønmodtageren ikke gør dette, har arbejdsgiveren ret til at vælge, om den 5. ferieuge skal overføres til næste ferieår eller udbetales.
Få hjælp til ferieloven her: Hjælp til ferieloven