Tjekliste ved fratræden

Tjekliste ved fratræden

Læs mere
Medarbejdere ved virksomhedsoverdragelse

Medarbejdere ved virksomhedsoverdragelse

Læs mere
Masseafskedigelse af medarbejdere

Masseafskedigelse af medarbejdere

Læs mere
Opsigelse efter 120 sygedages reglen

Opsigelse efter 120 sygedages reglen

Læs mere her
Forrige
Næste

Arbejdstid

En ny dom fra Østre Landsret har tilkendt en arbejdstager en godtgørelse på kr. 20.000 for arbejdsgiverens overskridelse af arbejdstidslovens regler om en maksimal gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 48 timer.

Sagen omhandler, hvorvidt en medarbejder har ret til godtgørelse efter arbejdstidsloven, når medarbejderen har en gennemsnitlig højere arbejdstid over fire måneder end den lovbestemte grænse på 48 timer inklusive overarbejde. Medarbejderen havde fået løn for alle timer, herunder overarbejdet, men landsretten kom frem til, at dette ikke var nok, og at medarbejderen havde ret til godtgørelse.

Landsretten fandt, at medarbejderen var berettiget til godtgørelse i henhold til arbejdstidsloven. Da medarbejderen imidlertid havde været interesseret i at udføre samtlige de arbejdsopgaver, som han havde udført, og da ingen af arbejdsopgaverne blev pålagt ham mod hans vilje, fandt landsretten, at godtgørelsen skulle fastsættes til kr. 20.000, svarende til en måneds løn med en arbejdsuge på 48 timer.

Den nye dom er i overensstemmelse med tidligere praksis fra landsretten, idet Vestre Landsret den 23. juni 2010 tilkendte en godtgørelse på kr. 80.000, svarende til to måneders løn, i en sag, hvor medarbejderen også selv havde været interesseret i at udføre arbejdet. Østre Landsret fandt ved dom af 5. februar 2008, at godtgørelse for overtrædelse af arbejdstidslovens 48 timers-regel over en periode på fire måneder skulle fastsættes til en måneds løn svarende til kr. 36.000. Overskridelsen af arbejdstiden var her fundet til 2 timer og 20 min. pr. uge. Landsretten kom ikke i denne sag med tilkendegivelse om, at arbejdstiden måtte have været accepteret af medarbejderen, som i de to nyere domme.

Arbejdsgiveren har altså en pligt til at sikre, at overtrædelse af den lovbestemte 48 timers-regel ikke finder sted. Sker dette ikke, er medarbejderen berettiget til en godtgørelse. Uanset at medarbejderen frivilligt har påtaget sig arbejdsopgaverne, vil arbejdsgiveren være ansvarlig, men godtgørelsens størrelse kan lempes.

Arbejdstidsloven er en gennemførelse af EU's arbejdstidsdirektiv. Loven indeholder blandt andet en bestemmelse om, at en person maksimalt må have en ugentlig arbejdstid på gennemsnitlig 48 timer over en periode på fire måneder. Såfremt en arbejdsgiver ikke overholder loven, kan arbejdstageren tilkendes en godtgørelse.

Hvad skal arbejdsgiveren/ virksomheden gøre?

Den nye dom viser, at overarbejde godt kan aftales, men det er væsentligt at holde sig for øje, at den samlede gennemsnitlige arbejdstid ikke overstiger 48 timer om ugen. Såfremt arbejdstiden overstiger 48 timer om ugen, og selvom medarbejderen er indstillet herpå og modtager korrekt løn, vil arbejdsgiveren være ansvarlig og kan risikere at skulle betale en godtgørelse til medarbejderen ved sagsanlæg.

Såfremt du har spørgsmål til ovenstående eller behov for nærmere drøftelse om arbejdstidsbestemmelserne for dine ansatte i din virksomhed, kan du kontakte SelskabsAdvokaterne.

Tina Raben Skaarup

Senioradvokat

45 23 00 10
eller vi kan kontakte dig senere
Ring mig op
Nye regler om registrering af arbejdstid er vedtaget

Af Tina Raben Skaarup, Advokat Folketinget har den 23. januar 2024 vedtaget lov om ændring af lov om ...»

Arbejdstid og overarbejde

Når du skal til at lave ansættelseskontrakter til dine medarbejdere, er det et krav efter ansættelsesbevisloven, ...»